Vattuniemi, Hèlsinki

dimecres, 26 de març de 2008

The Lion Sleeps Tonight - by Solomon Linda

Hauska videoAixò és la història d'una cançó de doo-wop africana. El seu títol original era "Mbube", quin mitjà "Lleó"," i es cantava amb una cançó de zulu que rondava que sonava, a parlar anglès habita, com "wimoweh." "Mbube" era un gran colpir en el que és ara Swaziland; venia gairebé 100,000 còpies durant els anys 1940 pel seu originador, Solomon Linda des de Sud-àfrica. Linda havia escrit que basava sobre una experiència d'infantesa que empaitava lleons que estaven sotjant el bestiar de la família, i enregistraven la tonada el 1939 amb el seu grup els Ocells de Vespre, The Evening Birds.

La companyia d'enregistrament africana Sud l'enviava a Decca Records a l'U.S. Decca no era interessat, excepte historiador folklòric i musicòleg que Alan Lomax era. Prenia els discs a Pete Seeger, del grup folklòric americà The Weavers. Seeger estava encantat per la cançó que li sonava com "awimbooee" o "awimoweh" (era de fet "uyimbube" en zulu). The Weavers l'adaptaven el 1952 com "Wimoweh". Era bàsicament un instrumental amb el grup que canta "wimoweh" moltes vegades, amb unes altres rúbriques vocals.

La tonada realment s'enlairava en la versió viva dels The Weavers en Carnegie Hall el 1957. No s'atribuïa a Linda com l'escriptor; aquell honor se n'anava a "Paul Campbell", un pseudònim per al grup. Tanmateix, quan el Kingston Trio alliberava la seva versió el 1959 el crèdit d'escriptors era llistat com "tradicional; adaptat i arranjat per Campbell-Linda." Mentrestant, Linda moria amb només $25 en el seu compte bancari; els seus hereus encara estan seguint drets d'autor de la cançó que és potser un dels més coneguts a escala mundial colpeix.

4 comentaris:

Striper ha dit...

Despres de morta, encara fa diners,aixo si ella va morir pobre, quina pena.

merike ha dit...

Com Vincent van Gogh

JORDIJATU ha dit...

Bon dia,

Acabo de descobrir el teu blog i la veritat és que m'ha agradat molt. A partir d'aquest moment ja tens un link en el meu, i espero alguna visita teva de vegada en quan, amb la meva ja pots contar.

Una abraçada i fins aviat
JORDI

merike ha dit...

Bon dia, Jordi,

benvinguts! No sóc gaire bo, escric amb l'ajuda de Translendium:-)