Vattuniemi, Hèlsinki

dimecres, 30 d’abril de 2008

April 30, 2007 Havis Amanda i Plaça de Mercat a Hèlsinki


La vigília de l'un de maig és un temps de carnaval a Finlàndia. A Hèlsinki l'estàtua anomenada Havis Amanda està portant una gorra dels Universitaris.

L'un de maig s'anomena Vappu i se celebra en restaurants i els picnics de parcs són populars. Molta gent es queda tota la nit prèvia fora de celebrar.

L'escultor Ville Vallgren feia l'estàtua a París fa 100 anys. Escrivia: la dona és la meva deessa. Col·loco la dona el més alt en tots els ésser vivent. I la dona mereix una estàtua..
Havis Amanda és un dels obres Parisian Art Nouveau de Vallgren. Es llença en bronze i la font a què resideix es fa de granit. És una sirena que està dret en alga mentre puja de l'aigua, amb quatre peixos que escupen aigua als seus peus i envoltats per quatre lleons de mar.
Es desvelava el 20 de setembre, de 1908. El obra dibuixava molta crítica al principi, especialment de dones. La seva nuesa es consideraven inadequats. No tots els grups objectaven la nuesa per se, però posant en un pedestal es creia que subjugava dones fent-los semblar dèbils i crear objectificació sexual i menyspreant de dones (el sufragi igual i comú s'introduïa el 1906). Alguns grups de drets de la dona criticaven l'aspecte de la figura com senzill i aproximadament fins i tot com a "puta francesa comuna", faltant pristi i innocència.Aquest any el nostre Vappu sembla estar molt calor i assolellat!!!!! Saluts!!!!


.

2 comentaris:

Musafir ha dit...

Mitä kuuluu?

Quin goig poder parlar amb persones d'un altre país, utilitzant una llèngua que no és propia a cap dels dos, i que no sigui l'anglès!!

Jo sóc nascut a Madrid, la meva llèngua és l'espanyol, però igual que tu, vaig aprendre català, i escric en català també amb els blogaires i amics.

Que passis un bon Vappu, i moltes gràcies per la teva visita al meu blog.
(Paljon kiitoksia!)
Espero que es digui així :-)

Continuaré visitant el teu blog.
Salutacions!

merike ha dit...

Musafir, ets un amic molt bo! Com sóc feliç que començo ensenyar-me de la llengua Català!! Petons!