Vattuniemi, Hèlsinki

dissabte, 12 d’abril de 2008

Nedant amb Fidel el 1962

Trobava això avui al diari. Com escric molt malament en català demanaré l'ajuda a Joan deu Peiroton per corregir les meves equivocacions.
HS.fi - Kulttuuri
CLAS OLIN, foto.

Estudiants finlandesos que el Jorma i Johan estaven travessant nedant amb Fidel Castro i un oficial de seguretat el 1962.
Durant la crisi de míssils el 1962 una foto de natació Fidel.. Per un estudiant finlandès Clas Olin que resultava visitar Cuba.
Els nois des de Finlàndia estaven nedant quan de cop i volta l'home famós venia a nedar al mateix lloc.
Jorma s'adonava que això és un moment de capturar i tenia una càmera de Retina Kodak.. Demanava al seu amic que fes algunes fotografies..
Castro parlava als estudiants des de Finlàndia.
Els finlandesos preguntaven per la situació de seguretat de Cuba.
Castro deia: tot és correcte i pacífic, no preocupa.
Els estudiants no tenien cap idea com de fet era la situació de seriosa: Els USA s'havien adonat que els soviètics havien construït una base de míssils a Cuba.
Alhora quan Castro estava parlant amb aquests nois finlandesos joves a Varadero, els USA estaven pensant en un ultimàtum a la Unió Soviètica.. La guerra mundial III era propera!

Els nois venien a aeroport d'Hèlsinki el 25 d'octubre. El seu retorn eren notícies grans. L'única gent finlandesa havia retornat del caire de la guerra nuclear.
La premsa estava trobant els nois a l'aeroport. La foto es publicava finalment també com a broadsheet en LIFE MAGAZINE. Els nois finlandesos s'havien cultivat fora..
Més més tard un dels nois preguntava a la LIFE MAGAZINE pel seu copywright.la revista podria haver pagat 15.000 dòlars de l'únic dret de la foto, avui 90.000 euros!


Quan era compromès per al meu marit estimat (en 1970) érem a la nostra casa de camp d'estiu escoltant la ràdio, aquesta cançó: Guantanamera!!!!

GUANTANAMERA - EN BARCELONA