Vattuniemi, Hèlsinki

dilluns, 9 de juny de 2008

Cap de setmana a Turku i Naantali

Turku és la ciutat més antiga de Finlàndia. Se', desconeix amb exactitud l'any de fundació, però la seva història documentada comença el 1229, quan s'hi va traslladar el bisbat. Avui en dia, hi té la seu l'arquebisbat de l'Església Evangèlicoluterana de Finlàndia i la catedral de Turku és considerada santuari nacional. Això no obstant, es considera que probablement ja existís aquesta ciutat al voltant del 1150 com a punt de trobada i de comerç dels habitants de l'interior del país. El nom en finès, Turku, prové precisament de la paraula «mercat». El bisbe de la ciutat Mikael Agrícola va ser, el 1554, el primer a utilitzar el finès com a llengua escrita, per a traduir la Bíblia a la seva llengua nadiua.

Durant el regnat de Suècia, o sigui fins a l'any 1809, Turku era la capital de Finlàndia i va conservar la seva rellevància com a ciutat cultural, eclesiàstica i universitària. Ja el 1640 era la primera ciutat universitària de Finlàndia, quan la reina Cristina de Suècia hi va fer fundar l'Acadèmia de Turku. Durant la Guerra de Finlàndia (1808-1809), es va perdre la unió amb Suècia i va passar a formar part de Rússia. Quan el tsar Alexandre I de Rússia va ordenar que Hèlsinki es convertís en capital del Gran Ducat de Finlàndia (per motius polítics), va perdre la capitalitat i les dependències administratives. A més a més, el 1827, després d'un gran incendi que va devastar gran part de la ciutat, es va decidir traslladar també l'Acadèmia a Hèlsinki, on va començar a funcionar el 1828. (Viquipèdia)

Riu Aura a Turku


Anant-se'n a un museu de farmàcia


Plats de farmàcies espanyolsNaantali és una de les ciutats més antigues de Finlàndia, fundada al voltant de l'església-convent el 1443 pel rei Christophe de Suècia. Quan el convent ha rebut drets de comerç i alguns altres privilegis, la ciutat tot astor ha començat a créixer.

Al segle XVI, quan el protestantisme s'ha fet la religió oficial, el convent ha estat tancat. La ciutat no s'ha remès més que al segle XVIII, quan l'establiment balneari ha estat fundat a Kalevanniemi. El 1922, el casal de Kultaranta s'ha fet la residència d'estiu oficiala del president després que Finlàndia hagi guanyat el seu independance, el 1917.

Un dels restaurants que visitàvem a Naantali.
Església de convent a Naantali
... i llavors retrocedeix a Turku per a més bars! Estic massa vell per quedar-me despert molt tard!!!

2 comentaris:

Striper ha dit...

ostres tot aixo es precios.

Carme ha dit...

Molt bonic Merike, i no crec pas que estiguis gens vella.