Vattuniemi, Hèlsinki

dilluns, 28 de juliol de 2008

Estimo Txaikovski. M'encanta l'òpera Eugeni Onegin.

La meva òpera favorita. Si a un de vostè li agrada aquesta òpera, sóc feliç!!!

Eugeni Onegin (Евгений Онегин en rus) és una òpera en tres actes, (anomenada Escenes Líriques), amb música de Piotr Ilitx Txaikovski i llibret de K. Shilovski i Modest Txaikovski, germà del compositor, basat en la novel·la homònima en vers d'Aleksandr Pushkin, publicada l'any 1831. Txaikovski es va negar a que l'obra fora estrenada al Teatre Bolshoi perquè desconfiava que els seus madurs i acomodats cantants pugueren transmetre la frescor i la vitalitat que ell desitjava, així que va decidir estrenar-la en una funció del Conservatori de Moscou, a càrrec d'un grup d'estudiants, el 29 de març de 1879. Posteriorment s'estrenaria en el Teatre Bolshoi de Moscou.

Les parts més conegudes de l'òpera inclouen l'ària de la carta de Tatiana, la reflexió de Lenski abans del duel i l'ària del príncep Gremin sobre Tatiana. La música també inclou diversos ballets, entre els quals s'ha fet cèlebre la polonesa del tercer acte.

Eugeni Onegin és el drama de l'amor mal sincronitzat. En un primer moment, Tatiana és rebutjada pel vividor i home de món Onegin, que fins i tot es permet donar-li lliçons de comportament. Després, avorrit dels plaers mundans, Onegin s'adona dels seus sentiments i tracta de recuperar a una dona que ara se li presenta esplendorosa, però és massa tard: Tatiana, casada amb un ric militar retirat, el rebutja pels convencionalismes socials.

Eugeni Onegin és part del repertori operístic, se sol interpretar amb regularitat i hi ha diverses gravacions.


Acte I

Larina, una dama russa, té dos filles, Olga i Tatiana, amb caràcters completament distints. Olga és molt riallera mentre que Tatiana és melancòlica. Resideixen en el camp, en una hisenda propietat de la família. Arriba Lenski, acompanyat per Oneguin, jove propietari d'una hisenda pròxima. Lenski està promés a Olga, mentre que Oneguin és un jove elegant i vividor, tot i que agradable. Tatiana s'enamora d'ell immediatament, i decideix escriure-li aqueixa mateixa nit una carta declarant-li la seua passió.

Renee Fleming - Eugene Onegin - Letter SceneActe II

Durant la festa de l'aniversari de Tatiana, Onegin li diu que no pensa casar-se amb ella, i al llarg de tota la festa es dedica a cortejar a Olga, la seua germana, a la vista de tot el món. Lenski, ofés, el repta a un duel. Onegin mata al seu amic en el duel i, afligit i trastornat per haver matat al seu únic i millor amic de manera tan estúpida, decideix abandonar la hisenda i intentar refer la seua vida lluny d'aquell indret.

L'Ària d'Onegin cantada per Vladislav Sulimsky
Jussi Björling - Wikipedia, the free encyclopedia

Jussi Björling - Viquipèdia

Jussi Björling (Suec) canta l'Ària de Lensky des de l'Eugene Onegin de Tchaikovsky.Acte III

Dos anys després d'allò, Onegin arriba a Sant Petersburg, i assisteix a un ball que dóna en el seu palau el príncep Gremin. Aquest li presenta a la seua esposa, que resulta ser Tatiana. En aquest moment, Onegin sent que en realitat sempre va estar enamorat de Tatiana, i vol que ella li corresponga. No obstant, Tatiana el rebutja: és massa tard. Se separen per sempre.

Nicolai Ghiaurov - Eugene Onegin - Gremin's Aria

5 comentaris:

Striper ha dit...

maravillosa opera m'agrada.

Té la mà Maria - Reus ha dit...

Té quelcom d'especial l'ópera, mira el meu post de fa temps
http://telamamaria.blogspot.com/2007/03/la-traviata-de-verdi.html

petons (per cert Té la mà Maria tot junt té significacions sexuals, el títol del blog dona peu a moltes suspicacies, hi ha molta gent que em diu Maria, però relament a darrera del blog i ha un home, mes endevant et diré l'edad, que no és molta no creguis)

Carme ha dit...

Jo també estimo Txaikovski. No conec gaire aquesta òpera, però m'agrada escoltar-la al teu blog.

merike ha dit...

Només no sé com per dir el teu nom!!!! Té o Té la mà Maria - Reus... Massa molt de temps una paraula... Potser diré Tela:-) En finès és un cylinder!!

El primer vegada que m'has envejat un comentari, has parlat com
NOSALTRES.

Me n'he d'anar i veure el teu Verdi! Un dels meus favorits, també. I Puccini, i Mozart..

L'edat no és important, sap que tingui 60 anys amb pretengui tenir 16 anys.

Petonassos (qualsevol cosa significa:-) )

merike ha dit...

Carme: Txaikovski és meravellós. He vist aquesta òpera en l'Òpera Nacional dues vegades. És molt trista i molt bonica!! Espero que la veuràs, també!!!