Vattuniemi, Hèlsinki

dijous, 9 d’octubre de 2008

El Dia d'Aleksis Kivi: el 10è d'Octobre


Aleksis Kivi, nascut com Alexis Stenvall, (10 d'octubre de 1834 -31 de desembre de 1872) va ser un escriptor finlandès que va escriure la primera obra important a llengua finlandesa titulada Seitsemän veljestä, (Set germans). A més Kivi va ser dels primers autors de prosa i lírica en finlandès, encara es considera un dels millors.

Aleksis Kivi va néixer a Nurmijärvi, Finlàndia en una família de sastres. El 1846 es va traslladar a Hèlsinki, i el 1859 va ingressar a la Universitat d'Hèlsinki, on va estudiar literatura i es va interessar pel teatre. La seva primera obra va ser Kullervo basada en un drama clàssic Kalevala.

Des de 1863 va dedicar el seu temps a escriure. Va escriure dotze obres i una col·lecció de poemes. La seva novel·la Seitsemän veljestä li va portar deu anys de treball. Els crítics literaris van desaprovar la novel·la.

En 1865 Kivi va guanyar el premi estatal per l'obra Nummisuutarit.

A causa de la mala rebuda de les seves obres va començar a beure. El seu principal benefactor Charlotta Lönnqvist no el va poder ajudar més enllà de la dècada de 1860. El seu deteriorament físic i un inici d'esquizofrènia (es creï que causada per la borreliosis) va fer que morís en la pobresa a l'edat de 38 anys.

Una sèrie de TV de l'any 1989 per Jouko Turkka, un director molt
controvertit

Un s'està burlant de germans a perquè no poden llegirAprendre a llegir és difícilEls nois s'escapen per viure al boscQuan la seva sauna es crema decideixen retornar al pobleSe'n van a casa i aprenen a llegir. Convenen a la gent de poble decent...

2 comentaris:

Striper ha dit...

Avui h'apres coses que no sabia.

merike ha dit...

Striper:Qui és l'escriptor nacional de Catalunya?