Vattuniemi, Hèlsinki

dilluns, 6 d’octubre de 2008

Hvitträsk, Finlàndia

Hvitträsk estava dissenyat per ser un estudi a casa per als membres de Gesellius, Lindgren, i Saarinen. Més tard es convertia en la residència privada d'Eliel Saarinen. Està situat aproximadament 18 milles des d'Hèlsinki a Kirkkonummi, Finlàndia. El disseny es desenvolupava i la construcció començava durant l'any de 1902. A la casa se li posava el nom del Llac Vitträsk, en el qual es construïa. La paraula Hvitträsk significa estany blanc.

Gottlieb Eliel Saarinen (20 d'agost de 1873 a Rantasalmi, Finlàndia - 1 de juliol de 1950, a Michigan, Estats Units) fou un arquitecte finlandès que esdevingué famós gràcies a les seves construccions en l'estil de l'art nouveau a principis del segle XX.

Eliel Saarinen - Viquipèdia

Les meves fotografies des de Hvitträsk:
Eero Saarinen (20 d'agost de 1910 - 1 de setembre de 1961) fou un arquitecte estatunidenc d'origen finlandès. Nasqué a Hèlsinki. El seu pare fou el conegut arquitecte Eliel Saarinen. Quan tenia 13 anys, els seus pares emigraren als Estats Units.

Saarinen estudià inicialment escultura a l'Acadèmia de la Grand Chaumiére de París i posteriorment arquitectura a la Universitat de Yale. Rebé una beca per viatjar de nou a Europa, on s'hi estigué un parell d'anys. De tornada fou professor d'arquitectura a l'Acadèmia d'Art Cranbrook. El 1937 començà a dissenyar mobles en col·laboració amb un soci, i foren objecte de premis pel Museu d'Art Modern de Nova York. Posteriorment dissenyà també mobles per a la companyia Knoll, que es convertiren en clàssics.

Com arquitecte Saarinen treballà a l'estudi del seu pare fins que aquest morí. Saarinen es va fer famós pels seus disssenys de línies corbes, especialment a les cobertes dels seus edificis, amb les quals aconseguia dotar-los d'una gran lleugeresa visual. Se l'associa frequentment amb el què s'ha vingut a denominar arquitectura internacional. Un dels seus edificis més representatius i coneguts popularment és la terminal de la TWA a l'aeroport Kennedy de Nova York.


Obres principals

* Arc Gateway (St. Louis)
* Auditori Kresge, Institut de Tecnologia de Massachusetts (Boston)
* Edifici Bell Laboratories (Holmdel, New Jersey)
* Edifici de la CBS (Black Rock, Nueva York)
* Teatre Vivian Beaumont, Lincoln Center (Nova York)
* Aeroport Internacional Washington-Dulles (Washington)
* Terminal de la TWA, Aeroport Kennedy] (Nova York)
* Centre Tècnic de la General Motors (Worren, Michigan)
* Embaixada d'EE.UU. a Oslo
* Embaixada d'EE.UU. a Londres
* Església North Christian (Columbus, Indiana)

5 comentaris:

Striper ha dit...

Ohhhh maquissim!!!!!

Cèlia ha dit...

Un dissenyador i uns dissenys fantàstics! Quins paratges més impressionants!

merike ha dit...

Tenia dificultats amb el Fotki Widget..:-(

Carles Casanovas ha dit...

Sembla mig anagrama de Macdonals
Burguer.

merike ha dit...

Carles, Ja veig els que vols dir. És veritable. L'arc els ha inspirat, això és una violació de copyright. Quina obra mestra de talent d'arquitectura i construcció. Clic aqui:

bw.GIF (GIF-kuva, 552×413 kuvapistettä)

Però això és només un dels seus molts treballs. I el seu pare Eliel és igualment famós.