Vattuniemi, Hèlsinki

diumenge, 8 de febrer de 2009

Diumenge melangiós


Les llengües ugrofineses formen una subfamília de les llengües uralianes. La majoria dels lingüistes creu que l'hongarès, el finès i l’ estonià, entre d’altres, s’haurien d’incloure en el grup. A diferència de moltes de les altres llengües parlades a Europa, les llengües ugrofineses no formen part de la família indoeuropea de llengües. Les llengües uralianes inclouen també les llengües samoièdiques, i alguns lingüistes usen els termes ugrofinès i uràlic com a sinònims. Moltes de les més petites llengües ugrofineses estan en perill d'extinció. (Viquipèdia)Els hongaresos i la gent finlandesa se suïciden molt. Així aquesta cançó és molt adequada pel meu estat d'ànim present, el post anterior:-))

Som relacionats per la llengua. Però aquestes llengües són molt diferents. Molt més que català i castella. No puc entendre una paraula.
Szomorú Vasárnap / una cançó hongaresa.. El compositor: Rezső Seress des del any 1933. Paraules en finès: Reino Helismaa. La senyora que canta: Eila Pellinen

Diumenge melangiós en finès:gràcies: Sirri2

Viquipèdia:
Rezsó Seress. Nascut Rezsó Spitzer. (Budapest, el 3 de novembre del 1899 - Budapest, l'11 de gener del 1968). Fou un músic i compositor hongarès.

Seress era un músic autodidacta. Va aprendre sol a tocar el piano. La seva composició més famosa és la cançó Szomorú Vasárnap que data del 1933. La peça és més coneguda per la seva versió en anglès Gloomy Sunday (Diumenge melangiós). La lletra en la versió original hongaresa va córrer a càrrec del poeta Lazsló Javor. Aquesta cançò va ser prohibida en diversos països, entre ells Hongria, Gran Bretanya i els Estats Units per culpa d'una imfame llegenda que la titllava de "cançó maleïda". Es creia el que el to extremadament melancòlic de la cançó i la seva lletra desesperançada provocava el suïcidi entre les persones que havien estat abandonades o que se'ls havia mort la parella. Només a Hongria disset persones es van suïcidar deixant notes on s'esmentava la cançó o versos de la mateixa. Aquesta aura de maledicció li va donar una fama inesperada i es va fer molt famosa arreu del món éssent traduïda a diversos idiomes com l'anglès, francès, alemany...

Irònicament, Seress es va suicidar llançant-se per una finestra.

Marozsán Erika (Actriu hongaresa) la senyora que canta i Stefano Dionisi (Italià) l'home que toca el piano. Des de la pel·lícula "Szomorú Vasárnap". Líriques: László Jávor, Música : Rezs Seress

Diumenge melangiós en hongarès:gràcies: Gyevocska

20 comentaris:

Striper ha dit...

moltes gracies h'apres coses de las que no en sabia gaire.

merike ha dit...

Striper: Fa un moment no sabia tampoc. Trobava el vídeo hongarès quan estava buscant cançons tristes:-)

Carme ha dit...

Per posar-te contenta has de buscar cançons contentes!

Un post molt maco. Jo no sabia tampoc que aquestes llengües estaven relacionades. Ara vaig a verue els vídeos.

merike ha dit...

Carme, m'has fet molt feliç aquest vespre, bona nit!! Bona
setmana!!

Ferran ha dit...

M'ha agradat molt la cançó de la Sra. Marozsán. Suposo que és una sort no entendre una sola paraula d'hongarès :-)

Ànims, Merike, i que tinguis una bona setmana.

merike ha dit...

Ferran: Desitjo igual per a tu!
La pel·lícula sembla que sigui molt interessant. Així no comparava les dues llengües:-D Bona nit!

Salvador ha dit...

Per a mi les dues llengües són iguals en el sentit de què no entenc res ni de l'una ni de l'altra ;-)

merike ha dit...

Bon matí, Salvador:
Aquestes llengües són estranyes en el sentit que quan la gent parla hongarès pensa un finlandès que està escoltant finès però quan comença a escoltar és completament hebreu per a ell:-)
Quan visitava Budapest durant els anys 90 me n'adonava aquest fenòmens estranys jo mateix :-)
Un matí sorprenent a Hèlsinki, el SOL està brillant! Mai en el cap de setmana naturalment:-(

Carles Casanovas ha dit...

Fa temps vaig llegir un article, on és relacionava el suïcidi amb les hores de sol. Ací a Tiana no ens en falta de sol. Tinc ganes de viure i gaudir de tots vosaltres !

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Però per què estàs trista? Tens alguna raó per a estar-ho?

merike ha dit...

Carles: També he llegit ara que la llista dels països sigui llarga i Finlàndia no és entre els primers:
Lituània, Rússia, Bielorússia, Kazahstan, Eslovènia, Hongria, Estònia, Ucraïna, Letònia i el Japó. La gent és suïcida si les coses són dolentes per a ells i la gent al voltant d'ells s'està sentint bona. Ara quan hi ha una crisi a tot arreu la gent es pot sentir millor fins i tot quan estan aconseguint més pobres.
Perquè tothom està patint del mateix. La manca de sol l'afecta al nord, tanmateix en pateix només un 1% de la població.
La meva ment és sempre en un gronxador. Se'm pot profundament deprimir i la depressió és una causa de suïcidi.
Trobava aquest mapa a Wikipedia:
Fichier:Suicide rates map-fr.svg - Wikipédia

Blas: La meva raó és un amic que m'odia. I m'agrada:-D

Sergi M. Rovira ha dit...

Per què no penses en coses positives, com tota la gent amiga que et ve a veure en comptes de perdre el temps amb aquest home?

"Always look on the bright side of life..." Try to sing it and whistle with us...

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Merike: la mentalitat llatina ens permet de prendre'ns les coses amb filosofia. Nosaltres ens eduquem amb una idea absoluta de la paraula amor, però el dia a dia ens relativitza el concepte, i acabes concloent que la dona (en el meu cas) o l'home (en el teu cas) que més t'estimarà en aquest món, per molt bé que estiguis amb els altres, sempre serà la teva mare, o el teu pare. Aquest amor sí que és absolut, sacrificat i desinteressat. La resta, depèn de qui trobis estaràs millor o pitjor.

L'amor és un tema complicat. Si per part teva no tens cap culpa, no has de viure angoixada. Sobretot si l'altra persona no té cap raó ni motiu per a odiar-te.

El millor que pots fer és enviar-lo a fer punyetes, ell s'ho perd.

Waipu Carolina ha dit...

hola bella,
me encanta leerte siempre.
el frio hace estar más triste y melancolico...
besos

merike ha dit...

Sergi: You watch too much Monty Python! I love this subject. I have been dealing with it for 18 months:-) The arrogance of a man.

Blas: Jo fa no necessita estimar, estava parlant d'AMISTAT. Potser és massa demanar a un home? Però crec que és perquè no se m'educa prou. La gent amb l'educació alta s'avorreix amb persones MEDIOCRES com amb me:-)

Waipu Carolina: bo veure't aquí, també, somrient-me! Gràcies!

Blas Jesús Sánchez González ha dit...

Ah, demano disculpes perquè encara sóc jove i el terme "amic/amiga" pot interpretar-se bé en sentit literal bé en sentit figurat. Un amic pot ser amb o sense amor.

Però mantinc que s'ha de relativitzar tot, fins-i-tot amb el tema de l'amistat.

Si ell no et parla pel nivell cultural o per la formació, no és culpa teva. Jo tinc una formació molt superior i t'estic parlant de tu a tu, perquè el títol no se'm puja al cap i no per això deixo de ser el que sóc.

El motiu és perquè és un cregut que es pensa que pel sol fer de tenir una formació universitària ja té tot el dret del món a rebutjar-te i a no parlar-te.

Si no hi hagués una diversitat, el món seria un avorriment.

És una persona que no et vol parlar, a llavors és perjudicial per a tu. Et continuarà fent sofrir. No es mereix, per tant, la teva amistat.

Envia'l a fer punyetes; és un consell, no pot ser tan bo si et tracta així.

merike ha dit...

Blas: Potser els problemes són que no mereixo la seva amistat.
Potser es permet per perquè utilitzi la meva amistat i perquè llavors pari de ser el meu amic.
Nosaltres gent del nord som sincers. Som estúpids i creiem ingènuament si algú ens explica la seva amistat. Però el seu tipus d'amistat no dura. No tinc gaires amics però té molts. Així per això em fa més mal perdre un:-) Bona nit!

Richard ha dit...

Hola Merike, m'agrada la música en aquest racó del "blogosphere" avui...i la lecció de llengues també. Fins aviat!

Miquel ha dit...

Portas dies amb tristor. Aixó no es bo. Aviat vindrán les flors als jardins i s´anirá la neu. Veurás las coses diferents...Salut

merike ha dit...

Richard: M'agrada la música trista també:-D
YouTube - THE HUNGARIAN SUICIDE SONG - THE ORIGINAL (GLOOMY SUNDAY)

Miqel: Gràcies, però això és febrer, el mes més fred de l'any. Dia zero, nits -10 C actualment i això està calor que la mitjana:-)El darrer any teníem -20 C el març. Les nostres flors començaran a florir el maig!!! Fins aviat!!