Vattuniemi, Hèlsinki

dissabte, 10 de setembre de 2011

La cançó d'un esquirol

Vaig entrar al cementiri i hi ha moltes esquirols dòcils. Un esquirol sempre em recorda l'escriptor Aleksis Kivi.El poema està escrit per Aleksis Kivi, l'escriptor que va escriure el primer llibre en idioma finlandès al 1800. És del llibre els set germans, un llibre que tots els finlandesos es llegeix a l'escola.Makeasti oravainen
makaa sammalhuoneessansa;
sinnepä ei Hallin hammas
eikä metsämiehen ansa
ehtineet milloinkaan.

Kammiostaan korkeasta
katselee hän mailman piirii,
taisteloa allans' monta;
havu-oksan rauhan-viiri
päällänsä liepoittaa.

Mikä elo onnellinen
keinuvassa kehtolinnas
Siellä kiikkuu oravainen
armaan kuusen äitinrinnas:
Metsolan kantele soi

Siellä torkkuu heiluhäntä
akkunalla pienoisella,
linnut laulain taivaan alla
saattaa hänen iltasella
unien Kultalaan.Un video clip de pel.lícula de la vida de Aleksis Kivi. Escriptor nacional de Finlàndia. La seva vida va ser difícil, perquè en aquells dies el finès era una llengua de pagesos i tota la cultura es va fer en idioma suec!!!!Aleksis Kivi, nascut com Alexis Stenvall, (Nurmijärvi, 10 octubre 1834 - 31 de desembre de 1872) va ser un escriptor finlandès qui va escriure la primera obra important en llengua finlandesa titulada Seitsemän veljestä (set germans). Encara es considera un dels millors.
Aleksis Kivi va néixer a Nurmijärvi, Finlàndia en una família de sastres. En 1846 es va traslladar a Hèlsinki, i el 1859 va ingressar a la Universitat de Hèlsinki, on va estudiar literatura i es va interessar pel teatre. La seva primera obra va ser Kullervo basada en l'epopeia nacional anomenat el Kalevala.
Des de 1863 va dedicar el seu temps a escriure. Va escriure dotze obres i un recull de poemes. La seva novel Seitsemän veljestä el va portar deu anys de treball. Els crítics literaris van desaprovar la novel.la.
En 1865 Kivi va guanyar el premi estatal per l'obra Nummisuutarit.
A causa del mal rebuda de les seves obres ell va començar a beure. El seu principal benefactora Charlotta Lönnqvist no li va poder ajudar més enllà de la dècada de 1860. El seu deteriorament físic i un inici d'esquizofrènia (es creu que causada per la borreliosi) va fer que morís en la pobresa a l'edat de 38 anys.
Entre 1995-1996, el compositor finès Einojuhani Rautavaara va compondre una òpera sobre la vida i els treballs de Kivi.El 2002 el realitzador Jari Halonen va realitzar la pel.lícula La vida de Aleksis Kivi.La cabina a Tuusula on va morir el Alekisi Kivi